Skörda basilikan smartare
Att kunna plocka egen basilika hemma till maten är ju höjden av lyx. 🙏
Min basilika är från början två vanliga små basilikakrukor från butik som jag planterat om med rikligt med ekologisk planteringsjord. De växte snabbt och blev stora på bara några veckor! 😍🪴
Här kommer några knep för att få en bättre och mer ekonomisk skörd av basilika. ❤️
SKÖRDA RÄTT: 🍃
Istället för att nypa av blad för blad på basilikan - nyp av stjälken precis ovanför ett bladpar. Då får man en tätare och buskigare basilika med fler goda blad att äta! 🌿😋
Skörda basilikan kontinuerligt för mer tillväxt.
TA BORT BLOMMOR: ❌🌸
Ta bort eventuella blommor eftersom plantan då lägger energi på blomningen istället för att bilda nya basilikablad. Smaken kan också förändras på en blommande basilika.
FRYS IN: ❄️
Frys in om du har mer basilika än du behöver för tillfället! Lägg ner basilikan i en plastpåse och frys in. När basilikan är frusen, töm påsen på luft och ”hacka” basilikan genom att klämma på påsen. Nu tar basilikan mindre plats och det går utmärkt att fylla på mer blad i påsen och upprepa processen. 🙌
TA STICKLINGAR: 🌱
Föröka basilikan genom att ta sticklingar!
Ett perfekt sätt att spara pengar nu när maten blivit så dyr. 🥵💸💰
Klipp 7-10 cm långa sticklingar strax över ett bladpar. Ta bort ev. blad längst ner. Sätt i kruka med fuktig planteringsjord. Håll jorden fuktig. 💦
Alternativt kan man sätta sticklingarna i vatten och låta dem få 3-5 cm långa rötter före plantering i jord.