Havregrynsgröt Deluxe - godaste gröten på mixade havregryn
Jag har tidigare tipsat om det enklaste vardags-hacket för att få havregrynsgröten ca 100 ggr godare. Detta genom att mixa gröten med stavmixer! Av någon märklig anledning blir det en helt annan smak. Det smakar mer som mannagrynsgröt! 🤩
Eftersom havregrynsgröt på många sätt är en så vettig frukost (billigt även som eko, svenskt, klimatsmart, nyttigt) tycker jag det är värt att få det att fungera. 🙌
Vill man slippa mixa den färdiga gröten varje gång kan man mixa en större mängd havregryn till havremjöl på en gång så blir det extra smidigt.
När du kokar en portion gröt blir då måtten ca: 2 dl vatten och 50-75 ml havremjöl + lite salt. (1 dl havregryn = ca 75 ml havremjöl.)
Vill man lyxa till det ytterligare kan man smaksätta havremjölet med t.ex kardemumma, vaniljpulver och kanel. ✨
För att ta det till ytterligare en nivå kan man även rosta havregrynen lätt i ugnen innan man mixar grynen. Detta gör du genom att hälla havregrynen på en plåt och ställa in den i ugnen i en kall (KALL!) ugn. Sätt ugnen på 175 grader och när temperaturen nått 175 och lampan släcks är det klart. Rör om 2-3 gånger under tiden.
Flera har undrat om man kan använda skrädmjöl istället. Men av någon anledning blir smaken helt annorlunda (enligt mig på ett negativt sätt).
Denna gröt är även god att äta kall! Tänk typ mannafrutti. 😋
Bonustips: Lägg havremjölet och vatten i en kaffepress, rör om, vänta några min - pressa = blixtsnabb egen havredryck. 🥛⚡️