OrganoWood - svenskt miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke
I samarbete med OrganoWood
Visst borde det vara en självklarhet att lekplatser är fria från skadliga ämnen? Så är tyvärr inte fallet. Många lekplatser har både tryckimpregnerat virke med miljöfarliga ämnen, mjuk asfalt av gamla bildäck, gungor av bildäck som kan innehålla PAHer, farliga metaller, alater och fenoler. På vissa lekplatser finns dessutom, trots att det inte är tillåtet, gamla slipers - som ofta innehåller kreosot vilket är klassat som cancerframkallande. Den här skiten hör inte hemma på lekplatser, eller hur?
Igår besökte jag Vanadisparken i Stockholm, där Stockholm Stad valt OrganoWood istället för tryckimpregnerat virke. OrganoWood är miljöklassat svenskt trä modifierat med kisel som ger lång hållbarhet, rötskydd och skapar en vattenavvisande yta. Träet får en vacker silvergrå nyans. Alla ämnen i OrganoWood är giftfria och kan återföras till det naturliga kretsloppet!
Den patenterade teknologin bakom OrganoWood har utvecklats med inspiration från den naturliga fossileringsprocessen där mineraler tränger in och mineraliserar organiska material. Den patenterade modifieringen av virket skapar en fysisk barriär där rötsvamparna inte trivs.
OrganoWood finns som trall- och konstruktionsvirke samt fasadpanel och passar utmärkt för barfotavänliga altaner, odlingslådor, utemöbler, sandlådor, fasader och bryggor. Virket har ett dokumenterat rötskydd och flamskydd. OrganoWood erbjuder även träskydd som fungerar som en effektiv trallolja. Detta träskydd fungerar även för oss som (tyvärr) redan har en tryckimpregnerad altan.
Frågor och svar om OrganoWood
Hur fungerar OrganoWood-teknologin?
OrganoWood har lärt av den bäste - naturen själv. I naturen tar det dock tusentals år att mineralisera och omvandla organiskt material till fossil. Vår metod går ut på att modifiera träet genom att koppla kiselämnen till träet under hårt tryck. Inga gifter används, till skillnad mot traditionellt tryckimpregnerat virke där biocider och tungmetaller trycks in i träet.
Vilka är fördelarna med OrganoWood-modifierat virke?
Fördelarna med OrganoWood-modifierat virke är många. Dels är träet miljöklassat och är till 100% återvinningsbart. Med vår kiselmodifiering får träet även naturliga hållbara skydd vilket minimerar underhåll. Dessa naturliga egenskaper är bland annat rötskydd, flamskydd och vattenavvisning. Sist men inte minst blir träet vackert silvergrått.
Blir skyddet lika bra som tryckimpregnerat virke?
Centralt i vår värld finns det standardiserade rötskyddstestet EN 113, där får vi ett resultat som placerar OrganoWood i klass 1, dvs i samma klass som traditionellt tryckimpregnerat.
Vad för slags trä använder ni för OrganoWood-modifierat virke?
Träslagen vi använder är furu och gran. Furu används av tradition till altan och konstruktion och gran för panel. Vid trallvirke har vi även olika kvalitéer vad gäller geografiska delarna i Sverige där Furu växer olika snabbt. Detta ger träet olika egenskaper vad gäller det estetiska men också i hållbarhetsaspekter.
Vilka tester har OrganoWood-modifierat virke genomgått?
EN 84 (urlakningstest), EN 113 (rötskyddstest), EN 350 (Naturlig hållbarhet) och EN 13501 (Flamskydd).
Hur ser priset ut för OrganoWood-modifierat virke i jämförelse med vanligt tryckimpregnerat virke?
Ungefär dubbelt så dyrt som en del traditionella tryckimpregnerade men mycket beroende på hur bra råvara som den baseras på. Billigare än andra modifierade behandlingar.
Hur underhåller man sitt OrganoWood-modifierade virke?
Idag finns det inget trä som är underhållsfritt men OrganoWood®-modifierat virke är väldigt tåligt och har en generellt låg underhållningsgrad. Däremot rekommenderar vi att man strör på vårt smuts och vattenskydd, OrganoWood® 02 ungefär vart tredje år för att förbättra hållbarheten.
Hur lång tid tar det att uppnå den fina silvergrå nyansen som OrganoWood-modifierat virke med tiden får?
Den silvergråa nyansen OrganoWood får med tid beror helt och hållet på naturen själv. Virke som är placerat direkt solljus kan få en jämn silvergrå yta bara på 1 år medan trä monterat lodrätt kan längre tid upp till 3 år. Slutresultat är däremot detsamma.
Berätta lite om OrganoWoods träskydd och trärengöring. Hur fungerar de och hur pass miljövänliga är dessa? Hur ofta behöva man underhålla med träskydd?
Vårt träskyddssystem fungerar på samma sätt såsom vi modifierar vårt trä. OrganoWood® 01 är vårt röt och flamskydd vilket man strör på en gång vilket då binder med fibrerna i träet. Sedan strör man på OrganoWood® 02, som är smuts och vattenavvisande och bör underhållas ungefär vart tredje år eller vid behov då detta är en ytbehandling som slits. OrganoWood® 03 är till för rengöring av träet. Allt detta är miljöklassat och miljömärkt med Naturskyddsföreningen.
Har produkterna som används i modifieringen av virket samt produkterna i träskyddsmedel och ytbehandlingsprodukter någon negativ påverkan på miljön?
OrganoWood®-trä och träskydd använder sig utav mineralen kisel som är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan efter syre. Därmed är OrganoWoods produkter helt naturliga och miljöklassade.
Finns det några miljöcertifieringar på OrganoWood-modifierat virke och träskydd?
FSC/PEFC, Bra Miljöval, Sunda Hus, Byggvarubedömningen, Basta, Svanen
Var kan man köpa OrganoWood-modifierat virke och träskydd?
OrganoWood®-trä och träskydd finner du hos våra återförsäljare som är majoriteten av alla brädgårdar i Sverige. I dessa finner du även träskydd som även finns i färgbutiker.
Läs mer om Organowood här.