Så tappar du din egen björksav!
Idag har jag för första gången smakat (och tappat!) björksav. Så himla cool grej!
Saven smakar ungefär som utspädd sockerlösning och påminner lite om en närproducerad variant av kokosvatten.
Björksav innehåller bl.a kalcium, kalium, magnesium, proteiner och aminosyror.
Förr var björksavstappning vanligt eftersom det då var ett viktigt vitamintillskott på vårvintern för både människor och boskap.
Den skulle hjälpa mot allt från näringsbrist och förkylning till njursten och lunginflammation. Fortfarande används björksaven som en hälsodryck men nu i mindre skala. Vissa hävdar att den hjälper lindrar pollenallergi!
DU BEHÖVER:
• Glasflaska
• Sugrör i rostfritt stål eller annat rör
• Snöre
• Borrmaskin
• En björk (att tappa en björk på sav ingår ej i allemansrätten så fråga markägaren om lov om det inte är ditt eget träd)
GÖR SÅ HÄR:
1. Borra ett 3-4 cm långt hål snett upp in i björken.
2. Sätt in ett rör i hålet, t.ex ett sugrör i rostfritt stål.
3. Knyt fast en flaska under sugröret
4. Låt nu dropparna fylla flaskan!
5. Ta bort sugröret och plugga igen hålet med en kvist och eventuellt lite mossa när flaskan är fylld.
6. Klart!
Björksaven håller endast 2-5 dagar i kylskåp men kan frysas in för längre hållbarhet.
Tappning av björksav kan endast ske under ca 4 veckor per år. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren.
Passa på att tappa björksav nu då den efter knoppsprickningen brukar få en bitter smak.
Detta är en perfekt aktivitet att göra tillsammans med barnen! 😍