ekotipset

View Original

Så gör du din egen Kombucha - steg för steg!

Att göra egen kombucha är något av det enklaste och godaste som finns! Och jag tror verkligen på hälsofördelarna med att få i sig en massa goda bakterier.
Eftersom kombuchakulturen förökar sig hela tiden om man sköter om den kan man alltså göra ny kombucha i en evighet! 👶👶👶 Mycket billigare alltså än att köpa färdig dyr kombucha i butik! 💰 Och smaken är HELT annorlunda på den man brygger själv. Det är svårt att beskriva i ord men tänk dig en god kolsyrad syrlig och söt cider. Det är den hemgjorda kombuchan som har fått en så kallad “andra bryggning” (läs mer längre ner). Den man köper i butik smakar då mer som en del hemgjord kombucha utblandad med 4 delar vatten och en skvätt öl.

DU BEHÖVER:

• En stor förvaringsburk i glas med tappkran. Jag använder ett kombucha-kit från Kilner bestående av en 3-liters behållare i glas, trälock, 3 st tygark, snöre och två snygga glas. ⭐️
Startvätska (välbryggd kombucha), med eller utan ytkultur/”"scoby”/“kombuchasvamp”. Scobyn (som är en restprodukt bestående av cellulosa) är egentligen inte nödvändig, det är själva startvätskan som behövs. Dock bildas en ny ytkultur vid varje bryggning, men den gamla kan läggas på komposten vid varje ny bryggning. KRAV-märkt ekologisk startvätska för bryggning av egen kombucha hittar du hos Ekombucha.
Ekologiskt strösocker, 1 dl. (Andra sötningsmedel som honung eller agavesirap etc. ska inte användas. Här är det riktigt socker som gäller! Sötman försvinner dock ju längre tiden går.)
Ekologiskt svart te (ej smaksatt, och inte heller vitt eller grönt te), 2 tsk. ☕️
• Vatten, 1 liter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Rengör händer, redskap och behållare.
2. Koka vattnet, häll i te och socker och låt svalna, gärna över natten).
3. Sila teet och häll ner vätskan i din behållare.
4. Tillsätt startvätskan.
5. Sätt en tätvävd tygbit över din behållare med snöre eller gummisnodd.
6. Låt stå i rumstemperatur (gärna 21-27 grader) i 5-30 dagar.
7. Klart!

Kombuchan kan drickas redan efter ca 5 dagar, men för att kunna brygga ny kombucha måste kulturen mogna och utvecklas i 2-4 veckor. Spara några dl kombucha för varje ny liter kombucha du vill brygga.

När du brygger ny kombucha kan du slänga den ytkultur/scoby/”kombuchasvamp” som bildats i komposten. För mycket ytkultur i kombuchan är inte bra, och den gör ändå ingen nytta.

Vill du ha tillsatt smak och kolsyra så gör du en s.k ”andra bryggning” och tappar upp den färdiga kombuchan i PET-flaskor (glasflaskor kan sprängas 💣) och smaksätter med frukt och bär och väntar några dagar. ⏱ Varje dag ska du öppna korken för att se om den blivit tillräckligt kolsyrad.

På bilderna har jag gjort två olika smaksättningar. Den ena med svenska blåbär och svenska äpplen och den andra fick smak av mango. Jag mixade det slätt och hällde ner purén i botten av flaskorna, några cm upp. Det går även bra att lägga i hela bitar. Ingefära är toppen för att få bra kolsyra! Sötare frukt/bär är också ett knep för att ge rejält med kolsyra, samt att gärna placera flaskorna lite varmare än rumstemperatur.

Jag börjar dricka min kombucha efter ca 5-6 dagar fram tills att den blivit ca 2 veckor, sedan tycker jag den blir för sur. Oftast dricker jag direkt ur tappkranen (supergott!) men ibland lyxar jag till det och dricker den kolsyrad och smaksatt. Då tappar jag upp på flaskor efter ca 5 dagar för att behålla sötman som också skyndar på kolsyrningen.

När jag väl är igång med min Kombuchabryggning kan jag fortsätta hur länge som helst bara genom att fylla på med nytt avsvalnat sött te i behållaren! Behållaren kan sedan diskas 2-3 gr/år medan Kombuchan tillfälligt hälls upp i annan behållare. Superenkelt!

Och det bästa är att man kan ge bort startkultur till nära och kära som också vill bli självförsörjande på Kombucha. 😍

Här kan ni se hela processen steg för steg! 🎥

Här kan ni läsa mer om Kombucha!