Vegansk BananFlurry med brända mandlar-kross (utan tillsatt socker)
Efter mängder av julmat och godis den här julen var jag sugen på något mindre juligt och mer fräscht!
Jag har länge funderat på om om det går att göra brända mandlar med dadlar istället för socker och testade nu äntligen. Och jag kan säga att det gick att få till precis samma smak som om de vore gjorda med socker, men det gick däremot inte att få till det hårda knapret. Det gjorde dock absolut ingenting.
Jag har alltså gjort bananglass med brända mandlar-kross och det blev nog det godaste jag någonsin gjort! Ni måste testa. En dessert till nyårsafton kanske?
Du behöver:
Eko mogna bananer, 4-5 st
Eko dadlar, 3-4 st
Eko mandlar, ca 1 dl
1/2 tesked smör/margarin (jag använde veganska och ekologiska Naturli' Bredbart)
Eko vaniljpulver, 1 krm
Eko kardemumma, 1-2 krm (kan uteslutas om man ej gillar kardemumma)
Gör så här:
Skär bananerna i slantar och frys in utspridda t.ex på en plåt i minst 30 minuter.
Mixa 1 tsk smör/margarin med 3 st urkärnade färska dadlar samt 1 krm vaniljpulver.
Lägg dadelröran i en het stekpanna tillsammans med 1 dl mandlar. Rosta varsamt i några minuter på medelhög värme.
Mixa nötterna så de blir krossade.
Mixa bananerna slätt tillsammans med 1-2 kryddmått kardemumma. Ställ eventuell in glassen i frysen en stund om du tycker den är för lös.
Häll upp glassen i skålar och strö över mandelkrosset
Klart!
Kom ihåg att alltid frysa in övermogna bananer. Bananglass blir extra söt och god när bananerna fått mogna ordentligt!