Gör din egen klimatsmarta kryddolja!
Dessa frysta kryddoljekuber kan vara det bästa jag gjort i matväg. För ärligt talat så är det hanterandet av vitlök som jag tycker är tråkigast med matlagning. Först ska vitlöken skalas och då fastnar vitlöksdoften på händerna. Sedan tar jag fram vitlökspressen och upptäcker att den inte blivit ren i diskmaskinen, så den måste handdiskas. SEN kan vitlöken pressas.
MYCKET enklare och roligare är att göra allt tråkigt på en gång, och få fram dessa fina juveler som piffar upp vilken maträtt som helst!
Och när det gäller färska kryddor så vet vi alla hur hopplöst det är. De vissnar så fort de kommer innanför dörren. Lika bra att frysa in de man inte får användning för samma dag som örterna köps! Och vem har inte haft möglig ingefära hemma? Minska matsvinnet med kryddolja!
Sedan jag gjorde dessa iskuber har jag till och med piffat upp maträtter som inte alls behöver piffas upp egentligen, bara för att det är så enkelt. T.ex stekte jag sojabullar med olivolja-vitlök-ingefära-koriander-chili-kuben + curry. Blev hur gott som helst!
För ingefäraolja behöver du:
Olivolja
Vitlök
Ingefära
Koriander
Chilipeppar
För basilikaolja behöver du:
Olivolja
Vitlök
Basilika
Gör så här:
1. Hacka/pressa/riv kryddor/örter och blanda med valfri mängd olja.
2. Häll upp i iskubsform.
3. Ställ in i frysen.
4. Klart!
Perfekta att lägga i en het stekpanna (med lite extra olja), i soppor och i grytor!